Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/03/2020 in all areas

  1. 1 point
    Salam 45 Juta DDKoin, Sudah menjadi lumrah pasaran kripto, harga matawang kripto sekejap naik dan sekejap turun dalam bentuk zigzag. Oleh yang demikian emosi para pelabur yang turut mengikuti perubahan harga matawang kripto. Tidak dinafikan kitaran pasaran wang kripto sukar untuk dijangka, lebih-lebih lagi pasaran ddkoin kita yang banyak dipengaruhi psikologi pelabur. Apa yang pasti adalah kita semua tahu harga di pasaran tidak akan naik selama-lamanya, begitu juga sebaliknya. Pada hemat saya amat jarang sekali pasaran akan jatuh hingga ke 'kosong'. Malah, ketika 'dotcom bubble crash' pada tahun 2002 berlaku, nilai indeks NASDAQ yang terendah adalah 1,114.11 sebelum ia pulih perlahan-lahan (hari ini indeks NASDAQ adalah 7,820.20, kenaikan yang lebih tinggi dari tahun-tahun sebelumnya). Masih ingatkah lagi pada tahun 2013 [saya belum terlibat dengan kripto lagi walaupun pernah dengar pasal Bitcoin] Bitcoin Telah didagangkan pada paras tertinggi buat pertama kali dari harga 31.41 USD sehingga 1242 USD pada masa yang sama berlaku krisis perbankkan di Cyprus (FOMO) dan Bitcoin dikatakan sebagai bubble dan bakal crash FUD (harga Bitcoin telah menjunam pada paras harga 128 USD) dan sekali lagi pada tahun 2017 harga Bitcoin telah membuat correction menurut pakar ekonomi di dagangkan dari paras harga 1018.20 USD sehingga 19,978.60 USD juga dikatakan bubble FUD. Sekali lagi harga Bitcoin telah menjunam pada harga sekitar 8646.19 USD pada Feb 2018 dan terus menjunam sehingga 3274.12 USD pada penghujung 2018. Harga Bitcoin pada ketika ini setelah membuat correction sekali lagi menurut pakar ekonomi blockchain sekitar 10,060 USD didagangkan dalam public exchange. Jadi dimanakah silapnya, dan apakah yang dikatakan bubble tentang wang kripto ? Ketahuilah wang kripto adalah sesuatu yang amat penting pada semua orang pada masa depan. Apa yang lebih penting adalah strategi kita sebagai stake holder ddkoin khususnya. Sudah banyak artikel, buku dan video yang diterbitkan tentang pasaran matawang kripto, dan banyak yang boleh dipelajari. Jika kita memahami faktor-faktor yang mempengaruhi pasaran matawang kripto, dan menyusun strategi untuk pelaburan kita, insha Allah kita tidak akan menyesal. Gambar rajah ini adalah gambaran kitaran emosi pelabur yang melihat perubahan harga dalam pasaran matawang kripto. Saya rasa, rata-rata stake holder ddkoin pasti akan menghadapi emosi-emosi yang ada dalam gambar ni. Betul tak? Anda rasa anda di tahap mana sekarang? Walaupun pelabur tersohor didunia Warrent Buffet ini anti dengan wangkripto suka saya memetik falsafahnya dalam dunia pelaburan "fearful when others greedy and greedy when others fearful" Kalau kita perhatikan carta lilin ddkoin memang barada pada cycle pasaran yang menakutkan, jadi pada pendapat saya inilah masa yang paling sesuai untuk menambah aset ddkoin dan HODL, ini disebabkan harga ddkoin berada pada paras support yang terbaik untuk membuat keuntungan jangka panjang. Jangan menoleh ke belakang lagi. Ini kerana pasaran ddkoin akan meninggalkan anda. Lambat tinggal kami jalan terus..... Ni saya belanja sikit artikel pasal bias psikologi dalam pasaran kripto bagi siapa yang belum membacanya. 6 bias psikologi yang mendorong pasaran matawang kripto 6 Psychological Biases You'll Experience When It Comes To Trading Cryptocurrency
  2. 1 point
    HILANG PEDOMAN Hanya Kerana Harga Seorang Stakeholders DDK lelaki soleh pulang ke rumah dengan memiliki Wallet ID DDK. Dia membeli DDK tersebut dari sahabatnya yang juga seorang TD. Isterinya membuka GE dan melihat: "Harga semakin menurun". Lalu isterinya terus-terusan merungut. Melihat isterinya yg merungut itu, suami berkata: "Saya membeli DDK itu dari sahabat saya" Isteri: "Saya tau" Suami: "Pada pendapat awak, semasa saya membeli DDK tadi, saya nak Harga Meroket atau Harga ke Dasar Laut?" Isteri: "Tentulah Harga Meroket" Suami: " Ketika TD sedang menjual tadi, agaknya mereka nak Harga DDK semakin Meroket atau Harga ke Dasar Laut?" Isteri: "Tentulah mereka inginkan Harga DDK Meroket" Suami terus lagi bertanya: " Ketika Team Management DDK membuat promosi dan menjual kepada TD, agaknya mereka inginkan nak Harga DDK semakin Meroket atau Harga ke Dasar Laut?" Isteri: "Mestilah Harga Meroket" Si suami diam sejenak... Kemudian dia menyambung." Ketika Dato@Arai_Ezzra mencipta DDKnya, adakah dia mahu DDK yang dihasilkannya nanti Meroket (Berjaya) atau Menjuman (Gagal) ?" Isteri: "Tentu nak Meroket (Berjaya), pastinya." Suami: " Ketika awak melihat harga di GE tadi, awak inginkan Harga Meroket atau Harga Menjuman?" Isteri: "Mesti saya ingin Harga Meroket. Kenapa dengan semua soalan ini?" soal isteri. SH DDK itu tersenyum pada isterinya. Lalu dia berkata: "Ketika semua orang inginkan Harga DDK Meroket, sebaliknya pula yang berlaku. Harga DDK semakin Jatuh ke Dasar Laut!" Isteri orang soleh itu terdiam. Marahkan siapa? 'Jadi ketika awak marah tentang Harga DDK Semakin Murah, awak sebenarnya marahkan siapa? Bukankah semua orang inginkan Harga Meroket. Tetapi kuasa Allah swt yang memutuskan Harga DDK Semakin Murah, Jadi awak marahkan siapa? Marahkan saya yang membeli? atau TD yang menjual? atau awak yang melihat di GE? atau DAE yang mencipta DDK tersebut? Atau Allah swt yang menentukan Harga DDK?" Adab ketika mencari Rezeki: Janganlah kita mengecam, mengutuk tempat punca pintu rezeki kita walaupun punca rezeki itu tidak memberi hasil yang lumayan. Kalau kita tak suka, kita tinggalkan sahaja. Pengajarannya: Kita perlu faham bahawa Konsep Rezeki Rezeki itu Milik dan Rahsia Allah & Rezeki itu juga tidak pernah salah alamat, tibanya tepat pada masanya tidak pernah lewat atau awal walau sesaat. Berkenaan Harga DDK yang Semakin Menjuman, semuanya ditentukan Allah swt. Jika kita mengecamnya, ramai orang akan terasa hati. Mungkin TD atau CEO atau mungkin DAE yang mencipta DDK terasa hati. Dan lebih-lebih lagi tanpa kita sedar, kita seolah-olah "mengecam" Allah swt yang mengurniakan Rezeki itu kepada kita. Jika kita tidak bersyukur dengan yang sedikit, mana mungkin kita akan bersyukur dengan yang banyak. KISAH PEDOMAN "HANYA KERANA HARGA DDK TURUN, KITA MERUNGUT KEPADA ALLAH TA'ALA"
  3. 1 point
    Hai @Rozi dan @Lampung disini saya sertakan teori konsfirasi tidak tahu lah betul atau tidak sebab hanya teori sahaja kan. Setiap orang ada kajiannya yang tersendiri untuk mencari sebab supaya terus berjuang dan mempertahankan apa yang dirasakan yang haq. Semenjak ddkoin telah didagangkan dalam global exchange, harga ddkoin tidak stabil dan terus hilang value nya dalam pasaran. Kalau kita perhatikan pola-pola ini kita boleh menganalisis terdapat permintaan ddkoin dipasaran tetapi malangnya fake news diluar sana lebih banyak mempengaruhi pertumbuhan harga ddkoin. Lebih banyak FUD news daripada FOMO news tentang ddkoin. Ini disebabkan ada sesetengah pihak atau bekas-bekas ahli (leader) dalam sistem ETPS yang tidak berpuas hati dengan dengan management team ddkoin. (Ada kepentingan peribadi yang tidak tertunai) Seolah-olah mereka sudah tidak peduli lagi akan ddkoin platform malah mereka ingin melihat kejatuhan ddkoin. Mereka-mereka ini pernah menjadi leader yang besar dalam ETPS. Oleh itu mereka-mereka ini mendapat limpahan liquid ddkoin yang banyak disebabkan pihak management telah memberi reward yang tertangguh semasa sistem ETPS secara sekaligus. Ada leader yang boleh dapat 15 DNC setiap minggu sehingga 5,6,7,8 tahun kedepan tanpa henti. Kalau setahun ada 52 minggu, (15DNC X 52 minggu = 782 DNC= 782ddk untuk setahun) Kalau ada leader yang dapat sampai 1,2,3,4 ke 5 tahun untuk setiap akaun, kira lah sendiri. Masih ingat kah kalau dalam ETPS setiap minggu para leader ini hanya akan dapat 15 DNC per/week. Jadi tidak terdapat pengawalan harga disini secara majoriti. Maknanya walaupun mereka ini banyak DNC tetapi tidak dapat mencairkan secara instant. Teorinya disini sejak mereka-mereka ini dapat reward dalam liquid ddkoin yang banyak, mereka-mereka inilah yang menjahanamkan harga ddkoin, dengan menawarkan harga lebih murah berbanding valuenya yang sebenar. Walaupun ddkoin adalah wang kripto yang genuine dan decentralized. Mereka-mereka ini telah menjadi duri dalam daging untuk terus menerus membuat fake news tentang ddkoin malah telah berada di depan strategi yang ddkoin bawakan untuk membuat ddkoin tidak nampak akan ada nilai utilitinya yang tersendiri, hasad dengki lah tu. Tidak dinafikan setiap bisnes atau perniagaan yang bagus pasti akan ada musuhnya yang tersendiri. Kalau leader-leader dari sistem ETPS ini masih bersama dengan ddkoin syukur alhamdulillah sabab tidak lupa dimana asal usul huge income yang mereka pernah dapat semasa bersama dalam ETPS dan tidak lupa akan edukasi tentang kripto dan blockchain yang mereka perolehi semasa bersama ETPS. Pendek kata bukan si kacang yang lupakan kulit bila sudah boleh berdiri di kaki sendiri, tetapi mereka kena ingat orang-orang atau downline-downline mereka yang mereka tinggalkan sebenarnya banyak pendatang baru dalam dunia kripto ini (orang awam) dan jangan lupa reward yang mereka dapat tu adalah hasil pujuk rayu dengan menjadi networker, hidup tidak berkat tahu. Selepas itu mereka membiarkan downline-downline mereka terkapai-kapai tanpa hala tuju, tanpa pulang modal lagilah tak berkat. Sehubungan itu mereka juga mengajak buat projek baru yang belum terbukti kesahihan platformnya dengan nilai ratio yang tinggi daripada ddkoin platform dengan memburukkan lagi nama ddkoin platform. (boleh search di media social) Saya percaya dan mendoakan mereka supaya balik ke pangkal jalan, kita sudah berada pada platform yang betul dan landasan yang betul tinggal tunggu untuk melancarkan roketnya ke bulan………..
This leaderboard is set to Singapore/GMT+08:00