PREVIOUS FORUM USERS CAN STILL LOGIN WITH THEIR OLD USERNAME AND PASSWORD TO LOGIN INTO THIS NEW FORUM PLATFORM. YOU DO NOT NEED TO RE-REGISTER.
Sign in to follow this  
Aliasdarus

Cadangan Perubahan pembayaran Yuran Stacking

Recommended Posts

Sedar atau tidak, pihak Pengurusan mengenakan Yuran BERULANG KALI apabila SH melakukan stacking semula dalam satu akaun yangsama.

Contoh :-

Dalam akaun  saya ada 100 DDK - 25 DDK di stacke minggu 1,

                                                             25 DDK di stake pada minggu ke 2,

                                                             25 DDKdi stake pada minggu ke 3

                                                    dan 25 DDK di stake pada minggu ke 4.

Apabila Staking minggu 1 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Apabila Staking minggu 2 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Apabila Staking minggu 3 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Apabila Staking minggu 4 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Voting yang sepatutnya dikenakan utk staking semula 100 DDK hanyalah 0.0100 ddk, tapi sy dikenakan 0.0300 DDK.

Saya harap penerangan saya ini difahami, dan pihak Pengurusan dapat mengubahnya.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/7/2019 at 6:51 PM, Aliasdarus said:

Sedar atau tidak, pihak Pengurusan mengenakan Yuran BERULANG KALI apabila SH melakukan stacking semula dalam satu akaun yangsama.

Contoh :-

Dalam akaun  saya ada 100 DDK - 25 DDK di stacke minggu 1,

                                                             25 DDK di stake pada minggu ke 2,

                                                             25 DDKdi stake pada minggu ke 3

                                                    dan 25 DDK di stake pada minggu ke 4.

Apabila Staking minggu 1 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Apabila Staking minggu 2 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Apabila Staking minggu 3 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Apabila Staking minggu 4 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Voting yang sepatutnya dikenakan utk staking semula 100 DDK hanyalah 0.0100 ddk, tapi sy dikenakan 0.0300 DDK.

Saya harap penerangan saya ini difahami, dan pihak Pengurusan dapat mengubahnya.

 

 

Salam yes betul, FEES akan dikenakan setiap kali kita mahu melakukan transaksi dalam BLOCKCHAIN DDK CORE.

Ini kerana setiap transaksi tersebut contohnya jika dalam Bitcoin, perlu diconfirmasi oleh MINER and BURN the ENERGY.

Tetapi dalam DDK, setiap transaksi yang dibuat oleh kita jika kita mahukan ianya direkodkan dan dicatatkan di dalam DDK Blockchain Ledger haruslah kita mengeluarkan fees (Small Fees %) untuk mengkonfirmasikan transaksi tersebut secara decentralize dalam ledger DDK.

Dan untuk pengetahuan dan soft reminder to @Aliasdarus, all FEES yang diwujudkan dalam structure DDK CORE 100% adalah diberikan kepada Delegate yang layak mencetak block (Duduk dalam ranking 101 https://ddkexplorer.ddkoin.com/delegates ) yang dimana tugas-tugas kita sebagai StakeHolder haruslah pandai memilih delegate mana yang mahu kita sumbangkan VOTE kita agar FEES yang diberikan akan  disalurkan kepada Delegate yang benar-benar FOKUS dan mempunyai STRATEGI dalam membangunkan ekosistem DDK dan menjalankan tanggungjawap dan edukasi. 🤩👍

DDK sudah menjadi satu system DAO (Decentralize Autonomous Organization - https://ddkdebugger.skc.today/node ) yang membuatkan setiap DDK kita from time to time will value it seperti yang kita semua mahukan. Kerana itulah diciptakan sistem VOTING melalui blockchain yang wujud dalam DDK agar pemilihan delegate dapat dilakukan dengan adil dan transparent supaya process dan ekosystem berjalan dengan lancar for many months...years to come. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum Dato',

T.kasih kerana secara peribadi menjawab persoalan saya.

Saya bersetuju diatas semua penyataan Dato', memang layak deligates menerima fees2 yang dikenakan seperti ditetapkan. Tapi bila fee yang tidak sepatutnya dikenakan, ini yang perlu dipertimbangkan.

Patut atau tidak jika utk voting, fee yang sepatutnya 0.0001, tapi dipotong 0.0100.....???

Sekali lagi sy tunjukan contoh : 

Dlm satu acc saya ada 100 DDK, hari ini jam 10.00 cukup seminggu, sy vote, fees  0.0100 ddk.

Kebetulan 1 ddk dari 100 tadi dah tamat kontrek 24 minggu. Jam 10.01 saya stake semula 1 ddk itu dan vote, sy dikenakan fees  0.0100 ddk LAGI.

 Adakah FEES utk vote 101 ddk adalah 0.0200 ddk???

Persoalan saya, memang begitu ke fee setting dalam system ? Atau terlepas pandang ?

Bagi sy ianya satu masaalah. Apa yang saya lakukan sekarang, acc  yang multiple staking, setiap kali jika selepas voting, jika ada ddk yang cukup kontrek, sy tak boleh re-stake, saya perlu buka acc baru utk elak fees berganda. Lama kelamaan saya mempunyai banyak acc utk di 'maitain'.

Saya harap cukup jelas penjelasan saya. Apa yang saya harapkan ''just be fare" dan permudahkan SH.

T.kasih sekali lagi, semoga kita mendapat keredhoan Allah dengan amalan kita.

Assalamualaikum

Share this post


Link to post
Share on other sites

As Salam Tuan @Aliasdarus 

Maaf terpanggil untuk menjawab persoalan yang Tuan ajukan, ini jawapan peribadi saya mungkin  betul pada pandangan saya tetapi tidak bagi yang lain, sekadar berkongsi pandangan.

Apa yang Tuan buat mungkin sampai satu tahap, Tuan akan mempunyai akaun DDK yang banyak hanya kerana ingin menyelamatkan (Small Fee 0.01%  per Vote) percaya atau tidak,  Tuan akan membuang masa yang banyak kerana terpaksa membuka dan melakukan proses Vote per akuan.

Disini saya ingin berkongsikan cara saya melakukan perkara tersebut tetapi ianya perlukan sedikit (give and take, win win):

 

Option 1. Sekiranya Tuan seorang (Reward On Time)

Tuan memang kena laksanakan Vote 2 kali pada minggu yang sama, maksudnya

Vote kali pertama, dapat Staking Reward, lepas itu Tuan Staking pada Acc yang sama dan laksanakan Vote kali dua, 

( Tuan Kena bayar Fee 2 kali, tetapi Tuan boleh menjimatkan masa dari membuka Akaun lain)

 

Option 2. Sekiranya Tuan seorang yang tidak mahu membayar Fee dan tak kisah (Reward delay seminggu)

Tuan  laksanakan Vote macam biasa, dapat Staking Reward, lepas itu Tuan boleh Staking sahaja tanpa melakukan Vote, kerana Vote Tuan akan laksanakan pada minggu hadapan.

Tuan save sedikit Fee Vote tetapi untuk Staking Reward juga akan mengikut tarikh Vote terkini.

 

Pandangan peribadi saya, dan ape yang saya lakukan adalah pada Option 1 (Vote 2 kali bayar pun 2 kali) sebab yang saya kejarkan 10% Staking Reward, sebab tinggal 4 bulan sahaja untuk merasakan 10% lepas itu 8%, jika dibandingkan (10% dengan Fee 0.01%) kira Halal jea lah

Nie sekadar pandangan peribadi saya dan berkongsi ape yang saya lakukan selama ini.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/7/2019 at 10:51 AM, Aliasdarus said:

Sedar atau tidak, pihak Pengurusan mengenakan Yuran BERULANG KALI apabila SH melakukan stacking semula dalam satu akaun yangsama.

Contoh :-

Dalam akaun  saya ada 100 DDK - 25 DDK di stacke minggu 1,

                                                             25 DDK di stake pada minggu ke 2,

                                                             25 DDKdi stake pada minggu ke 3

                                                    dan 25 DDK di stake pada minggu ke 4.

Apabila Staking minggu 1 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Apabila Staking minggu 2 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Apabila Staking minggu 3 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Apabila Staking minggu 4 sampai voting minggu ke 24, saya dikenakan 0.0100ddk.... Apabila sy stacking semula 25 DDK dan vote, saya dikenakan 0.0100 sekali lagi, pada hal saya hanya vote utk 25 DDK !

Voting yang sepatutnya dikenakan utk staking semula 100 DDK hanyalah 0.0100 ddk, tapi sy dikenakan 0.0300 DDK.

Saya harap penerangan saya ini difahami, dan pihak Pengurusan dapat mengubahnya.

Just to share a hint of my idea how to minimize fees...

Create 4 accounts, try to play or figure out how you can distribute by transferring rewards into other accounts. Just 4 accounts will suffice.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/6/2020 at 8:51 AM, Khairudin said:

As Salam Tuan @Aliasdarus 

Maaf terpanggil untuk menjawab persoalan yang Tuan ajukan, ini jawapan peribadi saya mungkin  betul pada pandangan saya tetapi tidak bagi yang lain, sekadar berkongsi pandangan.

Apa yang Tuan buat mungkin sampai satu tahap, Tuan akan mempunyai akaun DDK yang banyak hanya kerana ingin menyelamatkan (Small Fee 0.01%  per Vote) percaya atau tidak,  Tuan akan membuang masa yang banyak kerana terpaksa membuka dan melakukan proses Vote per akuan.

Disini saya ingin berkongsikan cara saya melakukan perkara tersebut tetapi ianya perlukan sedikit (give and take, win win):

 

Option 1. Sekiranya Tuan seorang (Reward On Time)

Tuan memang kena laksanakan Vote 2 kali pada minggu yang sama, maksudnya

Vote kali pertama, dapat Staking Reward, lepas itu Tuan Staking pada Acc yang sama dan laksanakan Vote kali dua, 

( Tuan Kena bayar Fee 2 kali, tetapi Tuan boleh menjimatkan masa dari membuka Akaun lain)

 

Option 2. Sekiranya Tuan seorang yang tidak mahu membayar Fee dan tak kisah (Reward delay seminggu)

Tuan  laksanakan Vote macam biasa, dapat Staking Reward, lepas itu Tuan boleh Staking sahaja tanpa melakukan Vote, kerana Vote Tuan akan laksanakan pada minggu hadapan.

Tuan save sedikit Fee Vote tetapi untuk Staking Reward juga akan mengikut tarikh Vote terkini.

 

Pandangan peribadi saya, dan ape yang saya lakukan adalah pada Option 1 (Vote 2 kali bayar pun 2 kali) sebab yang saya kejarkan 10% Staking Reward, sebab tinggal 4 bulan sahaja untuk merasakan 10% lepas itu 8%, jika dibandingkan (10% dengan Fee 0.01%) kira Halal jea lah

Nie sekadar pandangan peribadi saya dan berkongsi ape yang saya lakukan selama ini.

Terima kasih diatas cadangan dan pandangan peribadi tuan. sy faham cara yang tuan cadangkan dan sy juga telah melakukan spt itu sebelum ini.

Persoalanya..... Sistem DDK sepatutnya 'world Class',  Projek student U lagi bagus. Programe simple2 pun tak boleh ubah. Atau management sengaja nak ambil kesempatan.

Tuan tgk Dashboard, 'Transaction Type'..... 'Send' bila kita hantar, 'Send' juga bila kita terima... takkan tak boleh tukar Send ke 'Received'......

Banyak lg yang saya pernah tegur, tapi tak pernah di baiki. Dah malas nak beri cadangan.

Anyway thank you tuan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/27/2020 at 1:29 AM, Aliasdarus said:

Terima kasih diatas cadangan dan pandangan peribadi tuan. sy faham cara yang tuan cadangkan dan sy juga telah melakukan spt itu sebelum ini.

Persoalanya..... Sistem DDK sepatutnya 'world Class',  Projek student U lagi bagus. Programe simple2 pun tak boleh ubah. Atau management sengaja nak ambil kesempatan.

Tuan tgk Dashboard, 'Transaction Type'..... 'Send' bila kita hantar, 'Send' juga bila kita terima... takkan tak boleh tukar Send ke 'Received'......

Banyak lg yang saya pernah tegur, tapi tak pernah di baiki. Dah malas nak beri cadangan.

Anyway thank you tuan.

 

Salam yes pandangan anda diterima.

Tetapi perlu juga difahami bahawa Web Wallet tersebut adalah satu platform OPEN SOURCE yang dimana code nya boleh diambil dan digunapakai oleh sesiapa termasuklah lah API untuk MODIFY dan UPGRADE TO BETTER VERSION bagi mewujudkan WEB WALLET atau MOBILE WALLET seperti yang wujud sekarang di pasaran (WOW Apps, BSG Platform, Surface Exchanger, SAM Wallet, Win&Win Apps & CoinAM ) dan few other NEW wallets  juga yang akan launch integrate with DDK. 

P/S : Saya rasa zaman awal2 kewujudan crypto dulu di forum BitcoinCoinTalk core wallet mereka yang open source lagi teruk sebab ianya OPEN SOURCE and not good for design and their MAJOR FEATURE is to offer SECURE USER-SIDE AUTHENTICATION tanpa password atau passphrase disimpan dalam Server.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.