Sign in to follow this  
Dare2Rich

stabilize back DDK PRICE !

Recommended Posts

Salam 45 Juta DDKoin,

Sudah menjadi lumrah pasaran kripto, harga matawang kripto sekejap naik dan sekejap turun dalam bentuk zigzag. Oleh yang demikian emosi para pelabur yang turut mengikuti perubahan harga matawang kripto.

 

Tidak dinafikan kitaran pasaran wang kripto sukar untuk dijangka, lebih-lebih lagi pasaran ddkoin kita yang banyak dipengaruhi psikologi pelabur. Apa yang pasti adalah kita semua tahu harga di pasaran tidak akan naik selama-lamanya, begitu juga sebaliknya. Pada hemat saya amat jarang sekali pasaran akan jatuh hingga ke 'kosong'. Malah, ketika 'dotcom bubble crash' pada tahun 2002 berlaku, nilai indeks NASDAQ yang terendah adalah 1,114.11 sebelum ia pulih perlahan-lahan (hari ini indeks NASDAQ adalah 7,820.20, kenaikan yang lebih tinggi dari tahun-tahun sebelumnya).

Masih ingatkah lagi pada tahun 2013 [saya belum terlibat dengan kripto lagi walaupun pernah dengar pasal Bitcoin] Bitcoin Telah didagangkan pada paras tertinggi buat pertama kali dari harga 31.41 USD sehingga 1242 USD pada masa yang sama berlaku krisis perbankkan di Cyprus (FOMO) dan Bitcoin dikatakan sebagai bubble dan bakal crash FUD (harga Bitcoin telah menjunam pada paras harga 128 USD) dan sekali lagi pada tahun 2017 harga Bitcoin telah membuat correction menurut pakar ekonomi di dagangkan dari paras harga 1018.20 USD sehingga 19,978.60 USD juga dikatakan bubble FUD. Sekali lagi harga Bitcoin telah menjunam pada harga sekitar 8646.19 USD pada Feb 2018 dan terus menjunam sehingga 3274.12 USD pada penghujung 2018. Harga Bitcoin pada ketika ini setelah membuat correction sekali lagi menurut pakar ekonomi blockchain sekitar 10,060 USD didagangkan dalam public exchange. Jadi dimanakah silapnya, dan apakah yang dikatakan bubble tentang wang kripto ? Ketahuilah wang kripto adalah sesuatu yang amat penting pada semua orang pada masa depan.

 

Apa yang lebih penting adalah strategi kita sebagai stake holder ddkoin khususnya. Sudah banyak artikel, buku dan video yang diterbitkan tentang pasaran matawang kripto, dan banyak yang boleh dipelajari. Jika kita memahami faktor-faktor yang mempengaruhi pasaran matawang kripto, dan menyusun strategi untuk pelaburan kita, insha Allah kita tidak akan menyesal.

 

Gambar rajah ini adalah gambaran kitaran emosi pelabur yang melihat perubahan harga dalam pasaran matawang kripto. Saya rasa, rata-rata stake holder ddkoin pasti akan menghadapi emosi-emosi yang ada dalam gambar ni. Betul tak? Anda rasa anda di tahap mana sekarang? Walaupun pelabur tersohor didunia Warrent Buffet ini anti dengan wangkripto suka saya memetik falsafahnya dalam dunia pelaburan  "fearful when others greedy and greedy when others fearful" Kalau kita perhatikan carta lilin ddkoin memang barada pada cycle pasaran yang menakutkan, jadi pada pendapat saya inilah masa yang paling sesuai untuk menambah aset ddkoin dan HODL, ini disebabkan harga ddkoin berada pada paras support yang terbaik untuk membuat keuntungan jangka panjang. Jangan menoleh ke belakang lagi. Ini kerana pasaran ddkoin akan meninggalkan anda. Lambat tinggal kami jalan terus.....a73f4bcc-e056-46b6-85b1-03097f3688c1.thumb.jpg.53c508913cf6b72b2ef464d73ba215b8.jpg

Ni saya belanja sikit artikel pasal bias psikologi dalam pasaran kripto bagi siapa yang belum membacanya. 🙂

6 bias psikologi yang mendorong pasaran matawang kripto

6 Psychological Biases You'll Experience When It Comes To Trading Cryptocurrency 

  • Like 3
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

 

Terima kasih @Dare2Rich bagi perkongsian tuan di atas. 🙏

Harap info begini dapat memberi sedikit sebanyak edukasi kepada kita semua dan memahami kitaran pasaran wang kripto ini. Seperti yang kita selalu dengar – yang naik akan turun, yang turun akan naik...

Bersabar lah dan harap kita semua adalah golongan yang optimis! Sama2 kita jayakan projek DDK. 👍😊

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Matawang kripto, yang masih baru dan tidak dikawal selia, menyebabkan pergerakan peserta pasaran ini bergantung kepada sentimen negatif/positif (Psikologi)  yang melanda pasaran tersebut....lanjut..SHILING...lanjut FUD...dan berakhir menjadi SHITCOIN...kondisi ini akan menimpa pada koin komunitas dimana ada sebagian komunitas yang dirugikan pada awal penciptaanya ..psikologi "korban" akan terus berlanjut... apakah koin itu DDK...atau crypto koin yang lain??..SH masing2  yang bisa jawab...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sejak beli harga asyik menurun je. Lebihan supply dari demand itu sebab harga sukar utk naik. Apa tidak ada ke tindakan susulan dri pihak pengurusan utk atssi masalah meroket ke bawah ni? Apa action plan dari management?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai @Rozi dan @Lampung disini saya sertakan teori konsfirasi tidak tahu lah betul atau tidak sebab hanya teori sahaja kan. Setiap orang ada kajiannya yang tersendiri untuk mencari sebab supaya terus berjuang dan mempertahankan apa yang dirasakan yang haq.

 

Semenjak ddkoin telah didagangkan dalam global exchange, harga ddkoin tidak stabil dan terus hilang value nya dalam pasaran. Kalau kita perhatikan pola-pola ini kita boleh menganalisis terdapat permintaan ddkoin dipasaran tetapi malangnya fake news diluar sana lebih banyak mempengaruhi pertumbuhan harga ddkoin. Lebih banyak FUD news daripada FOMO news tentang ddkoin. Ini disebabkan ada sesetengah pihak atau bekas-bekas ahli (leader) dalam sistem ETPS yang tidak berpuas hati dengan dengan management team ddkoin. (Ada kepentingan peribadi yang tidak tertunai) Seolah-olah mereka sudah tidak peduli lagi akan ddkoin platform malah mereka ingin melihat kejatuhan ddkoin. Mereka-mereka ini pernah menjadi leader yang besar dalam ETPS. Oleh itu mereka-mereka ini mendapat limpahan liquid ddkoin yang banyak disebabkan pihak management telah memberi reward yang tertangguh semasa sistem ETPS secara sekaligus. Ada leader yang boleh dapat 15 DNC setiap minggu sehingga 5,6,7,8 tahun kedepan tanpa henti. Kalau setahun ada 52 minggu, (15DNC X 52 minggu = 782 DNC= 782ddk untuk setahun) Kalau ada leader yang dapat sampai 1,2,3,4 ke 5 tahun untuk setiap akaun, kira lah sendiri. Masih ingat kah kalau dalam ETPS setiap minggu para leader ini hanya akan dapat 15 DNC per/week. Jadi tidak terdapat pengawalan harga disini secara majoriti. Maknanya walaupun mereka ini banyak DNC tetapi tidak dapat mencairkan secara instant. Teorinya disini sejak mereka-mereka ini dapat reward dalam liquid ddkoin yang banyak, mereka-mereka inilah yang menjahanamkan harga ddkoin, dengan menawarkan harga lebih murah berbanding valuenya yang sebenar.

Walaupun ddkoin adalah wang kripto yang genuine dan decentralized. Mereka-mereka ini telah menjadi duri dalam daging untuk terus menerus membuat fake news tentang ddkoin malah telah berada di depan strategi yang ddkoin bawakan untuk membuat ddkoin tidak nampak akan ada nilai utilitinya yang tersendiri, hasad dengki lah tu.

Tidak dinafikan setiap bisnes atau perniagaan yang bagus pasti akan ada musuhnya yang tersendiri. Kalau leader-leader dari sistem ETPS ini masih bersama dengan ddkoin syukur alhamdulillah sabab tidak lupa dimana asal usul huge income yang mereka pernah dapat semasa bersama dalam ETPS dan tidak lupa akan edukasi tentang kripto dan blockchain yang mereka perolehi semasa bersama ETPS. Pendek kata bukan si kacang yang lupakan kulit bila sudah boleh berdiri di kaki sendiri, tetapi mereka kena ingat orang-orang atau downline-downline mereka yang mereka tinggalkan sebenarnya banyak pendatang baru dalam dunia kripto ini (orang awam) dan jangan lupa reward yang mereka dapat tu adalah hasil pujuk rayu dengan menjadi networker, hidup tidak berkat tahu. Selepas itu mereka membiarkan downline-downline mereka terkapai-kapai tanpa hala tuju, tanpa pulang modal lagilah tak berkat. Sehubungan itu mereka juga mengajak buat projek baru yang belum terbukti kesahihan platformnya dengan nilai ratio yang tinggi daripada ddkoin platform dengan memburukkan lagi nama ddkoin platform. (boleh search di media social)

Saya percaya dan mendoakan mereka supaya balik ke pangkal jalan, kita sudah berada pada platform yang betul dan landasan yang betul tinggal tunggu untuk melancarkan roketnya ke bulan………..

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Dare2Rich said:

Hai @Rozi dan @Lampung disini saya sertakan teori konsfirasi tidak tahu lah betul atau tidak sebab hanya teori sahaja kan. Setiap orang ada kajiannya yang tersendiri untuk mencari sebab supaya terus berjuang dan mempertahankan apa yang dirasakan yang haq.

 

Semenjak ddkoin telah didagangkan dalam global exchange, harga ddkoin tidak stabil dan terus hilang value nya dalam pasaran. Kalau kita perhatikan pola-pola ini kita boleh menganalisis terdapat permintaan ddkoin dipasaran tetapi malangnya fake news diluar sana lebih banyak mempengaruhi pertumbuhan harga ddkoin. Lebih banyak FUD news daripada FOMO news tentang ddkoin. Ini disebabkan ada sesetengah pihak atau bekas-bekas ahli (leader) dalam sistem ETPS yang tidak berpuas hati dengan dengan management team ddkoin. (Ada kepentingan peribadi yang tidak tertunai) Seolah-olah mereka sudah tidak peduli lagi akan ddkoin platform malah mereka ingin melihat kejatuhan ddkoin. Mereka-mereka ini pernah menjadi leader yang besar dalam ETPS. Oleh itu mereka-mereka ini mendapat limpahan liquid ddkoin yang banyak disebabkan pihak management telah memberi reward yang tertangguh semasa sistem ETPS secara sekaligus. Ada leader yang boleh dapat 15 DNC setiap minggu sehingga 5,6,7,8 tahun kedepan tanpa henti. Kalau setahun ada 52 minggu, (15DNC X 52 minggu = 782 DNC= 782ddk untuk setahun) Kalau ada leader yang dapat sampai 1,2,3,4 ke 5 tahun untuk setiap akaun, kira lah sendiri. Masih ingat kah kalau dalam ETPS setiap minggu para leader ini hanya akan dapat 15 DNC per/week. Jadi tidak terdapat pengawalan harga disini secara majoriti. Maknanya walaupun mereka ini banyak DNC tetapi tidak dapat mencairkan secara instant. Teorinya disini sejak mereka-mereka ini dapat reward dalam liquid ddkoin yang banyak, mereka-mereka inilah yang menjahanamkan harga ddkoin, dengan menawarkan harga lebih murah berbanding valuenya yang sebenar.

Walaupun ddkoin adalah wang kripto yang genuine dan decentralized. Mereka-mereka ini telah menjadi duri dalam daging untuk terus menerus membuat fake news tentang ddkoin malah telah berada di depan strategi yang ddkoin bawakan untuk membuat ddkoin tidak nampak akan ada nilai utilitinya yang tersendiri, hasad dengki lah tu.

Tidak dinafikan setiap bisnes atau perniagaan yang bagus pasti akan ada musuhnya yang tersendiri. Kalau leader-leader dari sistem ETPS ini masih bersama dengan ddkoin syukur alhamdulillah sabab tidak lupa dimana asal usul huge income yang mereka pernah dapat semasa bersama dalam ETPS dan tidak lupa akan edukasi tentang kripto dan blockchain yang mereka perolehi semasa bersama ETPS. Pendek kata bukan si kacang yang lupakan kulit bila sudah boleh berdiri di kaki sendiri, tetapi mereka kena ingat orang-orang atau downline-downline mereka yang mereka tinggalkan sebenarnya banyak pendatang baru dalam dunia kripto ini (orang awam) dan jangan lupa reward yang mereka dapat tu adalah hasil pujuk rayu dengan menjadi networker, hidup tidak berkat tahu. Selepas itu mereka membiarkan downline-downline mereka terkapai-kapai tanpa hala tuju, tanpa pulang modal lagilah tak berkat. Sehubungan itu mereka juga mengajak buat projek baru yang belum terbukti kesahihan platformnya dengan nilai ratio yang tinggi daripada ddkoin platform dengan memburukkan lagi nama ddkoin platform. (boleh search di media social)

Saya percaya dan mendoakan mereka supaya balik ke pangkal jalan, kita sudah berada pada platform yang betul dan landasan yang betul tinggal tunggu untuk melancarkan roketnya ke bulan………..

sepaham pak cik....dan bukan issue lagi DDK akan dibuat jadi 1 USD dihujung tahun oleh mereka...

tapi tanpa itu pun SH baru/new investor  tak banyak yang masuk ..simpulan discuss /dudiligence pada forum2 crypto player/trader untuk DDK :

1. Pada CMC ada keterangan DDK  ada kaitan dengan DINAR DIRHAM   watchlist BNM..phak manajemen sudah urus dengan lawyer mereka apapun itu..tag itu masih ada sampai saat ini

2. Proses migrasi ..merubah KEPEMILIKAN DNC yang merupakan crypto asset/stable coin dengan DDK yang merupakan crypto curency ..value depend on suply and demand secara otomatis tanpa menghormati kontrak 6 bulan yang telah dibuat...dan tidak ada penghentian new member kontrak DNC  sampai detik akhir migrasi..dan hal ini tidak pernah terjawab dengan baik oleh manajemen.....ini menciptakan komunitas korban

3. DDK koin komunitas ..peran TD Tds sangat krusial tapi apa daya sebagian besar mereka hanya bisa jual produk untuk harapkan reward minim inovasi ..coba buka statistik berapa member baru DDK yang mampu mereka masukkan pasca migrasi..hanya berharap fee vote dari SH...

4. Silahkan buka statistik tak ada coin crypto curency.. yang launching di awal dengan harga tinggi value ya akan naik...akan terus turun menuju titik utylitas teknologi yang dia bawa....tapi sebaliknya coin crypto yang sehat dia akan launch nilai sen sen /sebenar teknologi dengan komunitas yang kecil tetapi utilitas ya mampu menjawab kebutuhan market dan dia akan bertumbuh...

5.Kepastian planing dan eksekusi pengembangan dari management/developer ..Jejak digital Planing DDK mulai ETPS..banyak hal tidak matching maupun time line eksekusi yang tak tepat waktu... kredibilitas management menurun ..minimal dipertanyakan...

Dari 5 hal itu sudah cukup membuat crypto player untuk menunggu sampai harga dasar.. baru mereka akan masuk....dan sekarang belum saatnya...

silahkan para pihak ambil peran untuk perbaikan..kalau memang DDK mau wujud dan balikkan modal kalian menjadi 180 USD..

akan masuk karena lihat grafik dari awal peluncuran sampai sekarang daily.weekly,,monthly ..menurun...dan hal yang fundamental yang takpernah klir dijawab oleh management dari stable coin/Pagged value =DNC..setelah migrasi jadi Floating coin/depend suply and demand=DDK.... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good Afternon, i'm here to talk about DDK price. we as a DDK blockhain community we should team up and make DDK chart bullish by get rid off the low price in the "ASK" and "BID" price in Global exchanger. IF THIS ACTION HAS BEEN DONE , I STRONGLY BELIEVE DDK PRICE WILL GO UP SLOWLY. WE ARE THE COMMUNITY THAT CONTROL THE PRICE IN GLOBAL EXCHANGER, INCLUDING MANAGEMENT AND TRUSTED DELEGATE  YOU ALSO PART OF THE COMMUNITY. DON'T JUST HOPE TO ALL STAKEHOLDER TO CONTROL THE PRICE. SOME STAKEHOLDER HAVE THE KNOWLEDGE BUT THERE ARE MANY OF STAKEHOLDER WHO DOESN'T HAVE THE KNOWLEDGE TO BUY AND SELL DDKOIN IN GLOBAL EXCHANGER AND MAKE THE PRICE DROP. DDK IS A AMAZING PROJECT THAT HAD BEEN DONE. BUT DON'T WASTE IT. FYI YOU ALSO KNOW THAT THERE'S A GROUP BEHIND WANT TO FAILED THIS PROJECT. THUS MAKE UP YOUR MIND !  SOMETIMES YOU JUST NEED TO LISTEN OTHER OPINION  !

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe panjang diskusi nya, teruskan diskusi secara ilmiah dan melontarkan padangan masing-masing.

Apa-apa pun kita kena terima "hakikat" nya bahawa asset yang telah dimiliki di tangan ini adalah sebuah asset crypto currency yang dijalankan menggunakan DPOS mempunyai sifat decentralize, distributed dan open source. 

Bercakap tentang DEMAND, kalau siapa yang trade di SIMEX dan DOBI dan melibatkan diri dengan secara langsung di BIDS dan ASKS akan faham kenapa harga turun di kala baru sahaja 5 bulan running mainnet. Semua ini berlaku secara "alami" dan genuine terhasil dari servis yang disediakan oleh exchanger untuk ketemukan "pembeli" dan "penjual" secara open, annonymous dan Peer 2 peer. 

Dan 1 FAKTA yang kita perlu tahu ....SH faham atau tidak DDK akan terus berbakti to all SH secara decentralize melalui nodes-nodes buat masa ini selepas berjalan selama 5 bulan secara decentralize kita sudah mempunyai 145++ nodes (https://ddkdebugger.skc.today/dashboard )  dan untuk capai tahap Ethereum yg mempunyai 8000++ nodes. Satu lagi, Harga DDK rendah atau tinggi ianya terus menghasilkan volume trading per day sekitar $50,000 - $100,000 USD per 24 hours matching penjual dan pembeli ( https://coinranking.com/coin/ddkoin-ddk/markets ) dan Simex terus menerima deposit BTC/ETH (buyer) dan juga Simex juga honour (Withdraw) all your BTC/ETH withdraw within 24 hours. Bukan tu sahaja harga rendah atau tinggi, Airdrop terus mengalir keluar ( https://ddkexplorer.ddkoin.com/account/11696703665952770027 ) dan Staking terus berlaku sekitar 10,000 DDK per hari mengurangi Unmined balance ( https://ddkexplorer.ddkoin.com/account/13566253584516829136 )  dan ada waktu tertentu sehingga 15,000 stake per day dan transaction VOTE dan SEND secara p2p amat besar dan kadang2 on "peak hour" transaction saya tengok active dan huge blockchain DDK block kita terus berjalan setiap 10 saat kadang2 sampai 100++ transaction per block ( https://ddkexplorer.ddkoin.com/blocks

  • Like 3
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harga DDK yang rendah sekarang memberi peluang kepada SH sekelian mengumpol lebih banyak ddks dengan harga borong atau murah, selain membolehkan nilai "total average" ddk dalam pegangan (frozen) ke paras yang lebih rendah utk meraikan keuntungan yang lebih tinggi sekiranya harga pasaran naik pada masa mendatang. 

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

saya tak kira harga ddk turun atau naik saya terusan saja membeli dan staking sebab saya percaya ini adalah genuine project dan saya juga percaya  harga akan naik dalam jangkamasa panjang.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.